Oldal kiválasztása

Megúszás vagy félelem?

Az eljegyzés egy rituálé, egy nagybetűs esemény, egy szép gesztus, amit a férfi tesz a nő felé, ezzel jelezve, hogy fordulóponthoz ért a kapcsolatuk. A barátnő felemelkedik, menyasszonnyá válik, a férfi ezzel érzékelteti, hogy vele szeretné leélni az életét immáron egy erősebb kötelékkel, házastársként. Ezt megpecsételi egy gyűrűvel, ami az örökkévalóság szimbóluma. Mindkét fél boldog, örül, sír és nevet egyszerre. Felemelő pillanat.

Ebben van a lényeg: pillanat.

Meghitté, különlegessé kell tenni a nő számára, hogy soha ne felejtse el a részleteket sem.

De mikor érdemes ezt meglépni, milyen napon, milyen időpontban? Érdemes-e már alapból is egy jeles napot kiválasztani erre?

A fő kérdés pedig az, hogy ha ez szenteste történik meg, akkor romantikus vagy giccses? Megúszás vagy fantáziátlanság?

A fenti kérdésekre a személyes válaszom az, hogy egyértelműen giccs, megúszás és a kreativitás teljes hiánya.

Már a sok karácsonyfa előtti fotó is kezd az agyamra menni, ezek mellé jönnek az ünnepi fogások, utána pedig a megváltozott párkapcsolati státuszok. Biztosan van legalább egy-kettő eljegyzés, amit közvetlenül látok, de a közösségi oldal a szemem elé rakja azokat a posztokat is, amelyekhez az ismerőseim csak hozzászóltak egy „gratulálok”-ot, azokkal együtt valahol öt-hat körüli lehet évente a karácsonyi eljegyzések száma, amivel találkozok.

A karácsony szép, szeretet és nyugalom vesz körül mindent – a fa befaragásából eredő idegbajtól, sérülésektől, az ilyenkor előforduló felesleges veszekedésektől és az ünnepi menü miatti stressztől most eltekintek -, előtérbe kerülnek a pozitív érzelmek, ezért a meghitt hangulaton felbuzdulva számtalan férfi gondolja úgy, hogy itt az idő gyűrűt húznia szerelme ujjára.

De vajon csak a fentiek miatt választják ezt az ünnepnapot?

Valószínűleg nem csak ez áll a dolog hátterében, sokkal inkább az, hogy nincsen semmilyen egyedi ötletük, emellett két legyet üthetnek egy csapásra. Nem kell ajándékon gondolkodni, mert ott a gyűrű, nem kell szervezni, energiát beletenni és külön napot szentelni erre, mert már az is adott.

Sokan az interneten megtalálható számtalan fotó és videó hatására érzik úgy, hogy követniük kell a trendeket, nehogy lemaradjanak. Viszont, ha nincsen semmilyen elképzelésünk és csak „divatból” csinálunk valamit, az már régen rossz.

Biztos van olyan férfi is, aki alapból romantikusnak tartja, azért esik erre a napra a választása, és arra is mernék fogadni, hogy van olyan, akire a barátnője helyez nyomást és „erőszakolja ki” ezt a csodás ünnepnapot.

Ezek közül talán az utolsót értem a legkevésbé.

Minden esetben az az igény a nő részéről, hogy ő legyen az első helyen, hordozza tenyerén a férfi, ne hasonlítsa senki máshoz, de egy karácsonyi lánykérés rendben van…

…amiben semmi fantázia, semmi egyediség nincs és minden második nőnek szenteste kérik meg a kezét.

Szépek a fények, a gömbök, a háttérben megy az Igazából szerelem, este pedig egy anyuka riadtan ordít fel a repülőn, hogy KEVIIIIIN!!!

Ez lenne a meghitt és romantikus lánykérés?

A tél, mint évszak gyönyörű, hangulatos, főleg akkor, ha friss, ropogós hó borít be mindent.

Nem kell hozzá más, főleg nem karácsonyi izzók. Viszont lényegtelen, hogy milyen évszak van, meleg vagy hideg, hétköznap vagy hétvége.

Egy a lényeg: a lánykérés ne ünnepnapon történjen.

Legalábbis én mindig úgy kezeltem, hogy mindennek megvan a maga helye és ideje, ezért számomra a karácsony az karácsony, a születésnap pedig születésnap.

Úgy gondolom, hogy az érezheti magát királynak, aki egy sima, átlagos hétköznapot képes különlegessé tenni, olyan helyszínt választ, ami romantikus és olyan meglepetést tesz az eljegyzés mögé, amit soha nem lehet elfelejteni.

Nem kell nagy dolognak lennie, de kreatívnak és EREDETINEK igen.

Egy nagyszabású lánykérés szintén visszataszító még akkor is, ha nem pont karácsonykor történik. Elismerem, hogy a sok flashmobos, táncos előadás a Youtube-on látványos, rengeteg gyakorlás és komoly szervezés eredménye, ettől függetlenül tartom az álláspontom ahhoz, hogy egy ilyen esemény akkor lesz valóban romantikus, ha az a két emberről szól és nem az egész világ szórakoztatásáról.

Az ilyen eltúlzott produkciókban mindig érzek valami „villantási-kényszert” a férfi részéről, hogy „na majd én megmutatom a világnak mekkora romantikaguru vagyok.” Nem állítom, hogy nem sikerülhet jól egy ilyen jellegű műsor, de nem árt ismerni a párunkat, hogy ő mennyire vevő erre, vagy mennyire hozza zavarba a nagy tömeg előtti szereplés.

Itt írok erről bővebben: https://okkalfirkalok.hu/nyilvanos-lanykeres-avagy-rivaldafenyben-a-ferfi

Mivel a karácsonyi eljegyzés témája mást is foglalkoztat, ezért több blogot és cikket találtam, amikben meg is kérdeztek néhány hölgyet ezzel kapcsolatban. Szerencsére megoszlanak a vélemények és a nők között is akadnak olyanok, akik teljesen ellene vannak.

„A lánykérést nem feltétlenül kell alkalomhoz kötni, hiszen ne az legyen a karácsonyi ajándékom, hogy a párom hajlandó feleségül kérni. Másrészt ez egy szép gesztus is lehet, hiszen az ünnepek alatt együtt a család, így talán még meghittebb lehet az egész. Egyetértek azzal is, aki szerint ez ciki és azzal sincs bajom, ha valakinek tetszik a dolog, mert szerintem egy a lényeg: a férfi, akit igazán szeretek, az év 365 napjából bármikor megkérheti a kezem, igent fogok mondani.”

„Még soha nem kérték meg a kezemet, de nem is szeretném, hogy ezt valaki karácsonykor vagy Valentin-napkor tegye meg, a születésnapom pedig egyenesen tabu. Naivan azt gondolom, ha összekötöm valakivel az életemet, van annyira fontos és nagy dolog, hogy annak külön napja legyen, ahogy az esküvőnek úgy a lánykérésnek is.”

„Szerintem nem ciki a karácsonyi eljegyzés. Az Eiffel-torony tetején, na az ciki! Egyébként pedig, aki rá van pörögve, az úgyis mindig várja az eljegyzést, legyen az névnap, szülinap vagy éppen karácsony.”

„Szingliként mondhatnám, hogy persze ciki a karácsonyi lánykérés, de ha valaki 24-én azzal állítani be, hogy el akar venni, bizisten hozzámennék. Ráadásul, ha ezt az a pasi mondja, akit szeretek és akitől várom, akkor főleg nem az a lényeg, hogy szent karácsony éjjel van, vagy éppen a Természeti Katasztrófák Világnapja, ami egyébként október második szerdája.”

forrás: https://www.life.hu/intim/20131219-eljegyzes-lanykeres-karacsonykor-ciki-vagy-sem.html

„Őszintén? Én nem lennék felhőtlenül boldog, ha a pasim karácsonykor kérné meg a kezem. Szerintem ez az ünnep másról szól, és bármelyik átlagos hétköznap jobb alkalom lehet a lánykérésre, mint ez. Persze biztos vannak olyanok, akik erre vágynak, de az biztos, hogy az a férfi, aki karácsonykor teszi fel nekem a nagy kérdést, az nem ismer igazán.”

„Karácsonyi lánykérés belőlem mindig ellenérzéseket váltott ki, mert sokszor úgy éreztem, egyeseknél ez csak ürügy: nem tudnak mit kitalálni ajándéknak, és így legalább két legyet ütnek egy csapásra. Arról nem is beszélve, hogy milliónyi nőnek kérték már meg karácsonykor a kezét, ezért még azt sem lehet mondani, hogy eredeti és jópofa gesztus. Szerintem egy kicsit minden nő vágyik arra, hogy az eljegyzése a nap híre legyen, és minden e körül forogjon, karácsonykor pedig már csak az ünnepek miatt sem alakulhat ez így.”

„Gyakorlatilag, amióta az eszemet tudom, arra készülök, hogy a nagy Ő feltegye nekem a kérdést. És amilyen nagy elánnal várom ezt a bizonyos pillanatot, annyira sok verzió él a fejemben arról, hogy vajon, hogyan fog végül megtörténni. Mivel mindig is imádtam a giccses karácsonyi filmeket, számomra egyáltalán nem taszító, hogy éppen a karácsonyfa árnyékában történjen meg. Sőt! Számos olyan filmet tudnék felsorolni, ahol együtt pityeregtem a főhősnővel, akinek az ünnepek alatt húztak gyűrűt az ujjára. Ha megtalálom azt a férfit, akire immár harmincegy éve várok, akkor számomra teljesen mindegy, hogy mások szerint elcsépelt-e az időzítés, avagy sem. Jöjjön, aminek (vagy inkább akinek) jönnie kell, akkor, amikor eljött az ideje!”

„Alapvetően úgy gondolom, hogy mindegy, mikor kérik meg a kezedet, ha az őszinte érzelemből történik. Így egy karácsonyi eljegyzés is lehet szuper romantikus és meghitt és nem erőltetett. Attól viszont lábrázást kapok, hogyha csak azért rejt a dobozka gyűrűt, mert ünnep van, és akkor „úgy illik”. Mintha nem lenne más ajándékötlet a világon? Mi lesz jövőre, esküvő? De komolyan… Ráadásul, ha esetleg rosszul sülne el a dolog, akkor az örökre rányomja mindkét fél ünnepére a bélyegét, és a jövőben mindig eszükbe jut a kellemetlen fiaskó.”

forrás: https://www.joy.hu/karacsonyi-eljegyzes-romantikus-vagy-gaz-velemeny-122603

Persze nem mondanék nemet, ha gyűrűt találnék a fa alatt, de szerintem ez annyira fantáziátlan dolog. Nem szeretnék a tízezredik csaj lenni, akinek szenteste kérik meg a kezét.”

„Ha nem csak simán letérdel a fa előtt, hanem a srác kitalál valamilyen különleges akciót, pl. karácsonyfadíszekre írja rá, hogy „Leszel a feleségem?”, akkor tud menő is lenni a dolog. Csak az a gond, hogy aki ilyenkor kéri meg a barátnője kezét, általában nem agyal rajta sokat.”

„Karácsony után legalább tíz ismerősöm posztol fotót az eljegyzési gyűrűjéről, köszi, de nem akarok beállni a sorba tizenegyediknek, amikor már amúgy is mindenki idegeire megy a sok lánykérés. Akkor már inkább várjon a pasim néhány hetet.”

„Egy lánykérés éppen attól lesz romantikus, ha a férfi valami olyan helyszínt vagy módot talál ki, ami csak kettőjükről szól. A karácsony túl sablonos.”

Az utolsó négy hozzászólásnak már nem találtam meg a forrását.

Ezek alapján látható, hogy a nők közül is sokaknak agyára megy már a karácsonyi eljegyzés, mert nem tartják ötletesnek.

Férfitársaim közül most biztosan rengetegen felhördülnek, hogy „jajjj hát ezeknek a nőknek semmi sem jó?!?!?!”

Megértelek benneteket! Ezt a kérdést jómagam is számtalanszor feltettem életem során, mert valljuk be, tényleg vannak elég meredek gondolatmenetek, elvárások, kérések, húzások, mivel teljesen eltérő a női-férfi agy működése.

Viszont ebben az esetben elnéző vagyok, sőt kimondottan örülök, hogy léteznek ilyen vélemények.

Vannak olyan enyhén szélsőséges esetek, amikor az adott hölgy oly mértékben izgatott, hogy állandóan, minden fontos napon, ünnepen, nyaraláson, családi eseményen reménykedik, hogy „na most biztosan meg fogja kérni a kezemet”. Azzal nincsen semmi gond, ha valaki várja az alkalmat és szeretne menyasszony lenni, de egyáltalán nem szabad annyira rápörögni, hogy ellentétes érzéseket váltson ki, ha nem kerül elő gyűrű a nyaraláson vagy esetleg szenteste.

Ami viszont biztos, hogy az eljegyzés a férfi privilégiuma. Neki kell ezt a felelősségteljes döntést meghoznia, a titkos készülődést intéznie, és ha úgy érzi itt az ideje, akkor álljon (térdeljen) a párja elé és tegye fel neki a nagy kérdést.

Az viszont határozottan TILOS, hogy a nő kérje meg a férfi kezét! Ilyen nincsen!

De ez egy teljesen más téma. Itt írok erről bővebben:……….

Szóval Urak, ha megvan ez elhatározás és igazán akarjátok, akkor gyerünk, ne törődjetek semmivel, hanem csináljátok! Nem számítanak a körülmények, az esetleges rosszalló nézések, beszólások. Ha megvan az elhatározás, akkor vigyétek végig. Azt pedig majd csak az együtt töltött idő és az évek igazolják vissza, hogy megfelelő volt-e a döntés.

Ha lehet, akkor a szentestét pedig kerüljétek, mert az igazán sablonos megoldás a lánykérésre.

Természetesen ez csak az én javaslatom, mert ahogy az egyik női vélemény is megfogalmazta, egy a lényeg: ha igazán szeret a kedvesed, akkor teljesen mindegy lesz neki, hogy melyik napon fogod megkérni, még ha nem is ujjong azért, hogy egy jegygyűrű legyen a karácsonyfa alatt, akkor is igent fog mondani.

Ettől függetlenül törekedjen mindenki a kreativitásra, romantikára és az egyediségre! Nem kell világmegváltó dolgokra gondolni, meg lehet ezt egyszerűen is oldani, a lehetőségek száma végtelen.

Legyen ötletetek!