Oldal kiválasztása

Egy munkahelyen különböző munkatársak dolgoznak, akik eltérő személyiségük és stílusok miatt teszik színessé a közösséget és a mindennapokat. Egy kollektívában is tapasztalható öröm, bánat, a különbözőségek okot adhatnak panaszkodásra és kiváló táptalajt biztosítanak a konfliktushelyzetek kialakulására.

Amit biztosan állíthatunk, hogy bizonyos típusok minden munkahelyen jelen vannak, akik viselkedésükkel sikeresen őrületbe tudják kergetni kollégáikat.

Mivel semmi sem kizárólag fekete vagy fehér, így a lent felsorolt kategóriák természetesen a legtöbb esetben keverednek, viszont vannak olyanok akiknél egy-egy stílusjegy sokkal inkább előtérbe kerül.

Vajon ők tudják, hogy melyik kategóriába tartoznak?

Biztos vagyok benne, hogy egy esetleges szembesítés után mindenki kézzel-lábbal kapálózna és kikérné magának, hogy ő márpedig nem olyan. Pedig DE!

Te felismered magad?

Mert elhiheted, hogy téged is besorolnak egy adott kategóriába, nem kedvel mindenki és van, aki tőled kap kétoldali agyfaszt.

folyton pofázó, mindenbe beleokoskodó

Ez a típus tényleg egész nap megállás nélkül beszél, beszél és még mindig mondja. Mindegy neki, hogy miről és kinek, lényeg, hogy beszélhessen. Ezzel pedig rengeteg energiát vesz el a kollégáitól.

Csodálkozva teszed fel magadban a kérdést, hogy egy ilyen polihisztor mit keres egy ennyire nyomorult helyen, ha a képességei alapján a világot meg tudná váltani?

HÁT HOGYNE!!! Muhahhhaa!

Ez a típus valójában semmihez nem ért, mégis bármit mondasz ő kiegészíti: az nem úgy volt, máshogy zajlott, nem akkor történt, stb.

Mindig.

Szó szerint mindenbe beleszól, nemcsak a közvetlen kollégái, hanem a teljesen más munkakört végzők munkájába is. Semmi köze az egészhez, de megy, nézelődik ki mit csinál, kinek milyen program van megnyitva a gépén, és persze nem bírja ki, hogy ne ejtsen el valami okos megjegyzést.

Nagyon fárasztó.

forrás: https://www.istockphoto.com

pletykás

Ezt a típust nem nagyon kell bemutatni, mindenki ismeri. Ő az aki mindig mindenkiről mindent “tud”, folyamatosan árasztja az információkat másokról.

Ezen információk eredete megkérdőjelezhető, de ezzel nem foglalkozik.

Lételeme, hogy a lehető legtöbbet beszerezze és ezeket mindenkinek továbbadja, akivel csak találkozik. Gátlástalan, nem számít neki, hogy a téma központjában álló kollégát kellemetlen helyzetbe hozza, beégeti.

Ugyan. Pont ez a lényeg. Mert egyszerűen remeg, bizsereg, és az információt azonnal ki kell adnia magából. Ez élteti, ez teszi boldoggá.

Ne legyünk álszentek, egy-egy témát még lehet, hogy ki is fejtesz vele együtt, vagy érdeklődve végighallgatod, viszont ha napi szinten, esetleg naponta többször kell hallgatnod a szaftos sztorikat, amiktől te érzed magad kellemetlenül, akkor rövid időn belül a hajad fogod tépni tőle.

Elsődleges téma mindig a magánélet és párkapcsolat. A legfontosabb. Number one. Ki kivel van együtt, ki kivel szexel, ki mikor szakít, válik.

Persze a pletykás mindennek tudja az okát is.

Aztán persze ott vannak a külsőt illető dolgok, úgy mint öltözködés, haj, smink, fogyás-hízás, valamint az egészségügyi problémák, női bajok, stb. Tényleg minden. Minden olyan, ami leginkább magánügy.

Bosszantó, ha rólunk “tud meg” olyat, ami meg sem történt.

Ennél már csak akkor idegesítőbb a szituáció, ha esetleg félig-meddig igaz információi vannak. Ha védjük magunkat és nem mondunk neki semmit, ő akkor is megtudja. De honnan a bánatos f@szból?

forrás: https://www.istockphoto.com

Seggnyaló, kétszínű

A pletykás egy mutálódott alakja, aki az információkat saját képzelőerejének segítségével sokkal jobban kiszínezi, vagy éppen elhallgat egy-egy fontosabb részletet, amivel teljesen más megvilágításba kerül a történet.

Nemcsak a főnök valagába bújik, hanem a saját szintjén is bizalmaskodik midenkivel, közben pedig gyűjti be a szaftos pletykának való információt, amivel később vissza tud majd élni.

Valakit mindig kibeszél a háta mögött, ezért a kollégák körében egy idő után nem kívánatos személlyé válik, de ezzel nem törődik, a főnöknek továbbra is nyal. Mi pedig nem értjük, hogy egy vezető mit lát az ilyen emberben, miért bízik meg benne, miért nem olyannak látja amilyennek mi? Persze a smúzolás meghozza az eredményt, egy idő után őt léptetik elő a normális kollégák helyett. Érthetetlen.

A bennfentes

A pletykás egy rosszabb változata, ő az, aki az előzőeken felül a céges és munkahelyi dolgokkal is teljes mértékben tisztában van. Mindig megtud valamit a főnöktől, általában a folyosón félfüllel elcsípett telefonbeszélgetésből, hall valamit egy értekezleten, de az is előfordulhat, hogy ténylegesen a főnök közölt vele információt, mivel ő is folyamatosan heves nyelvcsapásokkal nyalja a segget.

A kapott információt azonnal tudatja társaival.

Erősségei közé tartozik a pánikkeltés, mert mindig tisztában van vele, hogy mikor várható leépítés, és melyik kollégákat fenyegeti ez a veszély. Emellett ügyesen ugrasztja egymásnak a munkatársakat, mert azt is tudja kit fognak előléptetni és ki mennyi pénzt keres.

Valójában senki nem szereti, de ha valamelyik pletykája igaznak bizonyul, némi szavahihetőséget vív ki magának, ami kellő önbizalommal tölti el.

visszahúzódó

A nap nagy részét egyedül tölti a saját munkaterületén, nem sokat beszél, és nem is keresi a társaságot. Teszi a dolgát, nem konfrontálódik, általában szívességet és segítséget is lehet tőle kérni, de barátkozni nem igazán fog senkivel.

poénkodó

Mondja már meg nekem valaki, hogy miért mindig az akar viccelődni, aki köszönőviszonyban sincs a humorral?

DE komolyan!

Annyi ilyen ember van, és annyira fárasztó őket (is) hallgatni.

A poénkodó mindig ki akar tűnni a tömegből, ami lényegében sikerül is, csak mindenki a fejét fogja vagy legszívesebben menekülne. Lehetséges, hogy valamit kompenzálni szeretne ezáltal, de ettől inkább csak szánalmas marad. Az ilyen embernek egyáltalán nincsen humora, nem frappánsak a beszólásai. A legrosszabb típus a viccmesélő, aki természetesen a legszarabb fajtából válogat. Az emberek nagy része pedig nem mondja ki őszintén mit gondol, inkább napi szinten hallgatja a véget nem érő humortalanságot. Ha tehetitek kerüljétek el, mert csak az energiátokat szívja le.

forrás: https://www.istockphoto.com

tényleg vicces

Van az a kategória, akinek szinte mindenki őszintén nevet a poénjain. Ő tényleg vicces, vág az esze, jó érzékkel köt egy-egy poént az adott az témához. A baráti szívatás is jól megy neki, viszont figyelnie kell arra, hogy nem lesz mindenki vevő ezekre. Mindig akad olyan, akinek rossz napja van, magánéleti vagy egészségügyi problémákkal küzd, esetleg más fajta humort kedvel, és ilyenkor egy poén vagy ugratás rosszul is elsülhet, megbántást vagy sértődést okozhat.

magamutogató

Neki van mindig a legjobban beállítva a haja, gondosan összeállítva az outfitje. Ő különleges, ezért el is várja a közösségtől a dícséreteket és a bókokat. Ha esetleg nem kap, akkor felhívja rá a figyelmet és ő kérdezi meg, hogy tetszik-e nekünk az új ruhája, amit most vett, mert úgy gondolta megjutalmazza magát a sok stressz és munka miatt. Persze akkor is vásárol, ha éppen boldog. Lényeg, hogy egész nap mindenki őt nézze tátott szájjal és csodálják a szépségét.

forrás: https://www.istockphoto.com

törtető, irigy barom

Az egyik leggusztustalanabb kategória. Lételeme az állandó versengés, mindenkiben ellenfelet, de leginkább ellenséget lát. Ha egyszer pár perccel korábban érkezel, mint ő, akkor már gyanúsít és mindenkinek panaszkodik, hogy te milyen patkány vagy, biztos, hogy a főnöknél akarsz bevágódni ezáltal. Modja ezt ő, aki ténylegesen ezt csinálja. Undorító. Egy jóérzésű embernek rosszul esik, ha alaptalanul gyanúsítják, de általában nem teszed szóvá, mert egy törtetővel nem érdemes vitába szállni. Mindig övé kell, hogy legyen az utolsó szó, még úgy is, hogy az esetek többségében nincs is igaza. Lehet, hogy ezt tudja is, de annyira makacs, hogy csakazértis az ellenkezőjét állítja. De általában nem tudja. Ha sok időd és energiád van, akkor nyugodtan állj bele a vitába, de rájössz majd, hogy ez időpazarlás. Ne húzd fel magad, mert csak neked lesz rosszabb. Ő boldogságmámorban fog úszni, hogy megint neki lett igaza.

Megint nyert. Nyert? De mi a faszt?

Ha valakit ez tesz boldoggá, akkor ott problémák vannak. Hagyd rá.

Az viszont tényleg bosszantó, hogy mindezzel a stílussal is be tud vágódni a főnöknél, és el tudja érni a célját.

Egy valamirevaló, értelmes főnök mit lát egy ilyen emberben? Ha van olyan főnök egyáltalán…

forrás: https://www.istockphoto.com

panaszkodó, demotiváló

Ő is minden munkahelyen megtalálható. Folyamatosan elégedetlenkedik a munkával, a főnökkel, a kollégákkal, a fizetéssel, az időjárással, az élettel. Mindennel. Sosem jó neki semmi, mindig morog valami miatt. Unott, semmi nem hozza lázba, nem szereti amit csinál, azt várja mikor telik le a munkaidő. Napi szinten, egész nap nézni és hallgatni a kínlódását igazán megterhelő. Az a legrosszabb, hogy egy idő után akaratlanul is átveszed ezt a hangulatot, eleged lesz az életből, mindent és mindenkit utálni fogsz. Ne hagyd, hogy elvegye a kedvedet.

inkompetens

Semmihez nem ért, rejtély hogyan került így egyáltalán a céghez. Sőt leginkább az a kérdés, hogyan maradt eddig életben, mivel az ilyen ember nemcsak a munkájához, hanem az élethez is full hülye. Ha 100-szor elmondasz neki valamit, meg fogja kérdezni utána is. Évek óta a cégnél van, de ezidő alatt nem szedett fel kézzelfogható tudást. Nem is akar fejlődni, egyszerűen csak elvan, noha ezzel elég sok kollégát felbosszant.

munkakerülő

Ő az, aki többször megy ki cigiszünetre, mint mások, ha keresed, akkor sosincs a helyén. Persze ezt azzal magyarázza, hogy akadt valami fontosabb feladat, amit el kellett végeznie, holott még az előzőt sem fejezte be normálisan. Állandóan lóg, netezik, nyomkodja a telefonját, vagy éppen beszél rajta, és az egészet úgy állítja be, mintha ezek is a hűde fontos feladatainak részét képeznék. Segítséget ne akarj tőle kérni, el fog hajtani azzal a dumával, hogy nem ér rá, mert mindig le van terhelve.

segítőkész

Igen jól látod. Bizony van ilyen kolléga is, de általában ahogy lenni szokott, nem sokkal fogsz találkozni pályafutásod során. Ha mennyiségileg nem is, de minőségileg nagyon elégedett lehetsz, ha ilyen kollégára akadsz, mert ő egy igazi kincs. Tudsz tőle segítséget kérni, sőt ezt gyakran ő maga ajánlja fel. Elintéz helyetted egy postai küldeményt, elküld egy e-mailt a nap végén a nevedben, hogy oda tudj érni a gyerekért az iskolába, illetve szakmai kérdésekben is mindig rendelkezésedre áll. Viszont figyelj oda, mert a szívességeket illik viszonozni és nem csak kihasználni a jóindulatát.

forrás: https://www.istockphoto.com

mártír

Egyfolytában hangoztatja, hogy milyen rossz és nehéz neki, mindig rengeteg munkája van, ráadásul a világ is ellene szövetkezik. Ő az áldozat, bármi történhet ő mindennek az elszenvedője, de sosem az okozója. Mindent másra hárít, felelősséget még véletlenül sem vállal semmiért. Folyamatosan hangoztatja, hogy mennyi mindent megcsinált, és a végén még te érzed rosszul magad, pedig valószínűleg ugyanannyi, vagy jóval több munkát elvégeztél. Mindig megvan a magyarázata, ha valamit nem tudott rendesen, vagy időben befejezni. Persze ezen hallatszik az erőltetett kapálózás, mert valójában mindenki tudja, hogy folyamatosan eltúlozza a saját érdemeit.

halmozottan idegesítő

Folyamatosan beszél mindenkihez, de úgy, hogy egy idő után már kezd szétrobbanni a fejed. Általában csak vetít, te pedig elképzelni sem tudod honnan hord össze ennyi baromságot. Hosszasan képes kifejteni teljesen lényegtelen témákat, és a poénkodó kategóriát is lefedi, mivel az összes vicce szar. Neki csörög leghangosabban a telefonja, a csengőhangja is rendkívül bugyuta és idegesítő. Folyton eszik valamit, lehetőleg olyat aminek a ropogtatása kilóméterekre elhallatszik. Zörgeti a chipszes zacskót, fújja az orrát, és fülhallgatón keresztül is iszonyú hangosan hallgatja a zenét. Otthon pedig nem tudsz normálisan koncentrálni a saját dolgaidra, mert annyi energiát leszívott tőled és a fejed továbbra is zúg. Borzasztó.

trehány

Az asztalán állandóan rendetlenség van, halomban áll rajta és mellette a szemét, papírok, banánhéj, kilöttyentett kávé, energiaitalos doboz, asztal sarkára ragasztott rágógumi, minden. Sosem talál semmit, a múlt héten tőled kölcsön kapott tollat nem fogja visszaadni, mert elkeverte valahova és azóta már másik kollégáét használja. Egy idő után senki nem mer rábízni fontos iratokat, mert tudják, hogy a bűvészadottságai kizárólag az eltüntetésre koncentrálódnak, előkerülni semmi nem fog.

forrás: https://www.istockphoto.com

főnök kedvence

Senki nem szereti, mert ő az, aki minden plusz előnyt élvez a többiekhez képest. Ha neked szól a főnök egy hiba miatt, az a kedvenc esetében biztosan feledésbe merül. Téged le fog tolni pl. egy hangos nevetés miatt, őt ugyanezért nem fogja, sőt öt perc múlva a folyosó végéről hallani fogod, hogy nekik milyen jó kedvük van, mert az egész iroda attól visszhangzik majd. A kiskedvenc mindig elmehet előbb, ki sem kell írnia a csúszókat, sőt mindig lesz rá idő, hogy munka helyett a főnökkel hosszasan cseverésszenek az irodában.

Általában a seggnyaló és bennfentes típusból lesznek a kedvencek, mert mindig képesek úgy viselkedni, ahogy azt a vezető elvárja és mindig azt is mondják, amit hallani akar. Emellett, ha a főnök nyitott a pletykára, akkor szívesen megosztják vele a legfrissebb sztorikat, ezáltal is képesek mélyíteni a bizalmat.

versengő, ötletlopó

A törtető egy alfaja. Próbál mindenben versenyezni mindenkivel, és saját magát a lehető legjobb színben tünteti fel. Iszonyúan idegesítő, amikor a reggeli kávé közben szerényen feldobsz neki egy ötletet a jelenleg futó projekthez és ő 10 perccel később az értekezeleten vidáman, optimistán, de legfőképpen büszkén terjeszti elő sajátjaként. Ha a vezetőség ráharap és világmegváltó ötetet lát benne, akkor teljesen jogosan forr az agyad, és önt el az ideg. De nem akarod saját magad méltatlan helyezetbe hozni azzal, hogy elkezded bizonygatni, hogy az az ötlet márpedig tőled származik. Viszont nem szabad veszni hagyni és engedni, hogy más arassa le helyetted a babérokat, ezért érdemes minden ilyet a gépeden vezetni és leírni a fontos dolgot, ami eszedbe jut. Így már bizonyítékod is lesz a főnök előtt, és nyugodtan vond félre a kollégát és mondd meg neki a magadét.

örök szervező

Minden céges ügy, és a közösséget érintő információk továbbításában, rendezvények szervezésében szerepet vállal. Kiosztja és össze is szedi az éppen aktuális kérdőíveket, ő a közösség mozgatórugója, egyszemélyes szakszervezetként képviseli érdekeinket a főnök előtt.

Legalábbis ő így definiálja magát.

Számunkra inkább csak egy fölöslegesen okoskodó, kotnyeles ökör, aki az esetek többségében felbosszant minket, ráadásul a főnöknél sem megy soha semmire.

féreg

Igazán gusztustalan kategória, több korábban felsorolt típus keveréke. A pletykás, bennfentes, kétszínű, ötletlopó stílust ötvözi az okoskodással. Valójában semmihez nem ért, ami a munkához kapcsolódik, az a lényeg, hogy másokon át tudjon gázolni. Úgy törtet, hogy közben egy ceruzát arrébb tenni is lusta. Ezeken felül mártír is, mert Ő mindig fáradt, mivel annyit dolgozik. Persze, hogy az, mert CSAK ő dolgozik, senki más nem csinál semmit. A segítőkész kollégákat hazugsággal és némi manipulációval próbálja irányítani és kihasználni. A megszerzett információt utána felhasználja, sőt az esetek többségében vissza is él vele. A főnököt is képes megzsarolni, ha olyan információ birtokába jut.